Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 18.prosinec 2023

Eremurus - lilochvostec

Eremurus

liliochvostec


Jsou druhy cibulovin, které lze snadno přehlédnout pro jejich titěrnost a pak jsou druhy , které nepřehlédne ani člověk s poměrně rozsáhlou oční vadou. Zástupci rodu Eremurus rozhodně patří do té druhé skupiny, tedy abych byl zcela korektní jsou to rostliny hlíznaté. Patří do čeledi Asphodelacea a je popsáno asi 50 botanických druhů. Těžištěm jejich výskytu je Střední Asie, ale rostou v podstatě od Turecka po Čínu. Jejich květenstvím je klas , který může u některých druhů dosahovat výšky i přes 3 metry!!

Jako první bychom chtěli představit liliochvostec úzkolistý Eremurus stenophyllus dříve známější pod jménem E.bungei, patří k nejběžnějším zástupcům tohoto rodu a také nejsnáze pěstovaným. Na slunném a dobře drenážovaném stanovišti zvládá naše vlhčí léta dobře a v několika letech dokáže vytvořit pěkný trs. Velice dobře jej lze kombinovat s Allium giganteum (viz.foto).


Eremurus stenophyllus



 Náš nejvyšší Eremurus je E.robustus. Pochází z Tian-shanu a Pamíru. Vykvétá v průběhu června bílými květy. Preferuje propustnou písčitou půdu a jako všechny ostatní druhy plné slunce. Květy Eremurusů se otevírají postupně odspodu nahoru. Semena dozrávají na konci léta.


Eremurus robustus

Jako protiklad k předcozímu je Eremurus zoae. Pochází z Kyrgystánského Tian-shanu. Je ze všech druhů na naší zahradě nejmenší a také nejhezčí. Má relativně velké žluté květy na zhruba 60 cm vysokém stvolu. Rozkvétá již na konci dubna a rostliny mohou být poškozeny jarními mrazíky. Na léto je vhodný kryt proti nadměrné vlhkosti.

Eremurus zoae

Před mnoha lety jsme získali semena s názvem Eremurus olgae, krásný Středoasijský druh. Semena vyklíčila a jak se rostliny zvětšovali, tak sílila naše zvědavost. A konečně letos nasadili květní stonek a první květ….a opravdu jsme se nestačili divit...co bylo jasné, že o E.olgae se nejedná…

Nebudu Vás napínat, vyklubal se z toho E.comosus jeden z nejbizardnějších druhů co u cibulovin známe…posuďte sami :-)

Eremurus comosus

Z dalších pěstovaných druhů stojí za zmínku E.cristatus, E.tianschanicus, E.lactiflorus


PaMbulbs