Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 6.prosinec 2023

Cyclamen - brambořík

Cyclamen

brambořík


Jako malý jsem jezdíval s rodiči za babičkou na vesnici a první místnost při vstupu do stavení byla prosklená veranda - studená místnost s ratanovými křesílky a kuřáckým stolkem. V rohu na podlaze stála metrová myrta pro případ svatby některého z příbuzných a v zimě na okně kvetl brambořík perský s růžovými květy a tmavě zelenými listy ozdobenými stříbrným vzorem.

Brambořík perský Cyclamen persica je druh na který narazíte v každém květinářství a není mnoho těch, kteří ho alespoň jednou nepěstovali. Bohužel je to druh zcela nemrazuvzdorný a tak ho musíme s lítostí pominout.

Na začátku stojí jistě za zmínku, že brambořík patří do čeledi Primulaceae, tedy je příbuzný našim petrklíčům. Jeho zásobní orgán je hlíza – je to vlastně taková brambora a u některých druhů (Cyclamen graeca) může vážit i přes 10 kg!!! Květy bramboříků jsou si vzájemně dost podobné a barvu mají od bílé po tmavě růžovou. Ale jejich listy, to je krása, nejsou snad dvě rostliny se stejným tvarem a stejnou kresbou, zvlášť u některých druhů.


Cyclamen purpuraescens




Cyclamen purpuraescens (brambořík nachový) je jediným druhem zastoupeným v České flóře. Nalezneme jej mezi řekami Rokytkou a Oslavou na jihu Moravy. Setkat se s ním můžeme ještě například v Rakousku, Itálii nebo Slovinsku. Začíná kvést růžovými, voňavými květy již ke konci prázdnin, ale hlavní sezona je v září a říjnu. Pěstování není tak snadné, jak by se na první pohled zdálo. Vyhledávají polostín, humóznější, ale dobře propustnou půdu a v průběhu léta sušeji. V přírodě se hlízy ukrývají celkem hluboko, ale v kultuře se nám osvědčilo u všech druhů vysazovat rostliny dosti mělce – cca 2cm pod povrch. Ve vhodných podmínkách se ochotně množí výsevem.

Dalším podzimním druhem je Cyclamen hederifolium (brambořík břečťanolistý). Jméno tohoto druhu je opravdu přiléhavé. Na jedné výpravě na severu Řecka jsme se dostali do lesa hustě porostlého tímto bramboříkem a byl od břečťanu téměř k nerozeznání jak tvarem tak i hustotou, akorát rostliny nešplhali po kmenech. Roste ve Středomoří. Začíná kvést bez listů. V kultuře roste dobře na polostinných místech. Nemá rád přemokření, to ostatně platí u všech Cyclamenů.


Cyclamen hederifolium




Existuje i několik Cyclamenů kvetoucích na jaře. Jako první představíme Cyclamen parviflorum. Je to mezi bramboříky opravdová miniatura. Pochází ze severovýchodního Turecka, kde roste ve vyšších nadmořských výškách 1200 – 2200m.n.m. Jeho pěstování není snadné. Na rozdíl od ostatních druhů vyžaduje na jaře a v létě mírné vlhko. Je plně mrazuvzdorný.


 Cyclamen parviflorum




Blízkým příbuzným k předešlému druhu je mnohem známější Cyclamen coum, začíná kvést počátkem února (někdy dokonce už na podzim). My jsme se s ním setkali na severozápadě Turecka, ale některé subspecie mají areál rozšíření až na Kavkaze, nebo v severním Izraeli.

Na našich zahradách dokáže zplanět i v polostinných trávnících a vytvořit růžové koberce prošívané občasnou bílou formou. Je to vděčný, plně mrazuvzdorný druh, který vítá jaro spolu se sněženkami a krokusy.

Cyclamenů je asi 20 druhů a na trhu je bezpočet variet. Nebojte se některé vyzkoušet. Nebudete zklamaní.


Cyclamen coum



PaMbulbs