Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 5.prosinec 2023

Crocus - podzimní

Crocus

podzimní


Není krokus jako krokus, všichni určitě znáte jarní naducané květy v rabátkách kvetoucích společně s narcisy a hyacinty. Bohužel podzimní šafrány nepatří zrovna do běžného sortimentu Českých zahrad a přesto si dovolíme tvrdit, že všichni jste o nich slyšeli. Nebo alespoň o Crocus sativus slavném šafránu setém, kterého se užívá jako koření. Zbůhdarma se neříká o něčem vzácném - je toho jak šafránu. Považte, na kilo je třeba utrhnout čnělky ze 150 000 květů!!




Crocus sativus



Jedním z možných rodičů je Crocus cartwrightianus, podobný předešlému avšak drobnější. Jako zajímavost lze zmínit, že květy zůstávají otevřené v noci, což je v rámci rodu výjimečné.

My jsme se ním setkali na ostrově Evia, ale roste i na pevninském Řecku a na Krétě. Vyžaduje suché léto a je vhodný i zimní kryt. V našich podmínkách bohužel někdy bývají květy poškozeny rozmary počasí. Kvete nejčastěji v říjnu a listopadu.



Crocus cartwrightianus



Crocus banaticus je další skvost obývající část Rumunska a Srbska. Možná kvete i v českých vesničkách v oblasti Banátu, ale to nevíme jistě. Je velmi zvláštní tvarem květů, neboť má tři vnější okvětní plátky mnohonásobně větší nežli tři vnitřní. Ostatní druhy krokusů mají všech šest okvětních plátků stejně velkých.

Pěstování je snadné, vyhovuje mu polostín a mírné vlhko. bohužel je citlivý na virózy.

Existuje i velmi pěkný bílý kultivar (Snowdrift).

Crocus banaticus




V další části představíme jednoho z nejběžnějších zástupců Crocus speciosus. Původní výskyt se táhl od Řecka až po Kavkaz, ale páni botanici jej rozdělili do několika subspecií a druhů. Což ve zkratce znamená, že téměř každá geograficky oddělená populace tohoto druhu má momentálně jiný název (ilgahensis, xantholaimos, zubovii etc.) Proč se zde o něm zmiňujeme je krása a snadnost pěstování. Na vhodném stanovišti se během několika let rozroste v pěkné trsy a v čase babího léta je to ozdoba zahrádky. Má rád polostín a mírně vlhké stanoviště.


Crocus speciosus

Na závěr jsme si nechali krokus s několika nej – jako jediný z podzimních krokusů je žlutý, je velmi náročný a je téměř nesehnatelný. To vše si můžete představit pod jménem Crocus scharojanii. Vyskytuje se od severovýchodního Turecka až po Kavkaz. Nároky má podobné jako Crocus scardicus o kterém jsme psali v článku o jarních krokusech. Vykvétá v průběhu srpna a září.


Na závěr jsme si nechali krokus s několika nej – jako jediný z podzimních krokusů je žlutý, je velmi náročný a je téměř nesehnatelný. To vše si můžete představit pod jménem Crocus scharojanii. Vyskytuje se od severovýchodního Turecka až po Kavkaz. Nároky má podobné jako Crocus scardicus o kterém jsme psali v článku o jarních krokusech. Vykvétá v průběhu srpna a září.


Crocus scharojanii x Crocus vallicola

  

PaMbulbs