Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 5.prosinec 2023

Crocus - jarní

Crocus

jarní


Tento rod zahrnuje tolik nádherných druhů, jako je dobrot v Istanbulském bazaru a všechny by jste je chtěli mít a jste zcela bezradní, když vám rodiče řeknou, že si můžete vybrat jen 5 !!! sladkostí. Chodíte od stánku ke stánku a místo toho, aby jste se radovali, jste nešťastní o co všechno přijdete...takto se cítíme, když máme vybrat to nejlepší z krokusů….

Staniž se! Když jsme začali Istanbulským bazarem tak v Turecku budeme pokračovat - zemí to šafránu zaslíbenou…


Crocus baytopiorum



 Blankytná modř, jinak to pojmenovat neumíme je barva Crocusu baytopiorum. Tento druh pochází z jihozápadního Turecka kde roste v kamenných spárách. My jsem ho viděli na Honaz Dagu a nebyla ho tam žádná záplava. Je zajímavé, že na rozdíl od ostatních druhů na lokalitě vyhledával vlhčí místa. Byli jsme tam na jaře a rostliny doslova stály ve vodě. V létě tam všechna voda vyschne a začne pršet až v průběhu října. V kultuře to je rostlina poměrně snadná, ovšem jen zvolna přirůstá.

 Z Turecka si odskočíme na Krétu, kde se můžeme setkat s endemitním Crocus sieberi. Tento druh jsme se chvilku museli učit pěstovat – nemá rád mokrá léta a ani v zimě ho nenecháváme příliš promoknout. K těmto účelům používáme propustný substrát. Naštěstí pro něj už mnoho let nepanují v našich končinách kruté zimy. Není u nás zcela mrazuvzdorný.

Crocus sieberi



 Další zastávkou je pevninské Řecko - konkrétně menší pohoří Falakro, které se rozkládá na severovýchodě Řecka. Roste zde endemitní Crocus orphei, pro nás místní celebrita č.1. V našich podmínkách roste dobře a snáší v létě i trochu vlhka. Z jarních šafránů zde rostou ještě další 4 druhy a celkově je to pohoří nesmírně botanicky zajímavé

Crocus orphei




   Pokračujeme do Severní Makedonie a konkrétně na pohoří Šar Planina, kde můžeme narazit na překrásný, ale náročný Crocus scardicus. V místech, kde jsme se sním setkali, se zdál být běžný. Ovšem jeho kultivace činí nemalé potíže. Vyžaduje půdu kyselou, humózní, dobře propustnou, ale zároveň stále mírně vlhkou. Nesnáší přesušení, ale ani přemokření – je to takový hejsek vhodný pro zkušenější pěstitele.


Crocus scardicus



 Na závěr jsme si nechali jeden ze tří druhů rostoucích ve Střední Asii. Crocus michelsonii roste na pomezí Iránu a Turkmenistánu v pohoří Kopet Dag. V kultuře není běžný. Důvodem je jednak jeho nedostupnost a ani jeho pěstování není pro úplné začátečníky. Pokud se Vám ho podaří získat je vhodnější kultivace v pařeništi nebo ve skleníku, kde nejsnáze dosáhnete suchého léta a nepřemokřené zimy. Vysoké teploty v létě ani nízké v zimě mu k úpěšnému pěstování nevadí.


Crocus michelsonii





PaMbulbs