Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 5.prosinec 2023

Corydalis - dymnivky

Corydalis

dymnivka

Corydalis patří k dalšímu velmi početnému rodu rostlin – údajně zahrnuje 470 druhů. Mezi nimi jsou ovšem i letničky a trvalky. V tomto článku se zaměříme pouze na hlíznaté zástupce a i těch je požehnaně.

U nás roste hned několik druhů – jako nejvýznamnější uveďme Corydalis cava a Corydalis solida a hned musíme jedním dechem dodat, že to jsou rostliny i když krásné, ale plevelivé.

Corydalis solida má velké množství kultivarů z nichž některé je možno vzít na milost nejen pro jejich krásu, ale i pro jejich nižší plodnost. Jako nejznámější lze jmenovat Corydalis solida „George Baker“, která je ohnivě rudá. Na zahradě ji pěstujeme, bohužel se nám nepodařilo najít žádnou její fotku.

Z Evropy si odskočíme na Dálný východ, kde roste několik druhů, které mají barvu květů blankytně modrou jako obloha.

Corydalis cashmeriana


Corydalis cashmeriana je vlhkomilný druh, který u nás na zahradách dobře roste a kvete. Vyžaduje celoroční vlhko a hlubokou humózní půdu. Pěstujeme ji v polostínu v chladnější části zahrady, kde se zvolna rozrůstá do koberečku. I s květem nevyroste více než 15 cm.

Podobné podmínky vyhovují dalším modrým dymnivkám Corydalis ambigua a Corydalis turtschaninovii.

Corydalis bracteata


Aby to nevypadalo, že na dálném východě rostou jen modré dymnivky, přidáme jednu zářivě žlutou.

Corydalis bracteata, s podobnými nároky na pěstování jako již zmíněné.

Ovšem za těmi úplně nejkrásnějšími z této obsáhlé čeledi musíme putovat do Střední Asie. Jednou z velkých favoritek na pomyslnou královnu krásy je bezesporu Corydalis popovii.

Corydalis popovii

 

Pěstování bohužel není snadné. Rostliny potřebují bezpodmínečně dlouhé období letní dormace a podle našich zkušeností je první zálivka ideální až v průběhu listopadu. Hlavním důvodem je zamezení časného růstu. Stačí teploty pouhých několik stupňů pod bodem mrazu a mladé výhonky bezpečně namrznou...Substrát vyžaduje propustný a v době vegetace spoustu živin. Vhodné je pěstování ve skleníku nebo ve vyvýšeném krytém záhonu.

Další Středoasijskou dymnivkou je Corydalis ainae, která je poněkud neobvyklá barvou květů. Nároky na pěstování nemá naštěstí tak vyhraněné, jako předešlý druh a nějaké vlhko přes léto snese. Údajně se dá v Čechách pěstovat i venku. Tolik odvahy jsme v sobě ještě nenašli a držíme se osvědčeného receptu s letním výpekem a propustnou půdou pod krytem.

Corydalis ainae (v pozadí Corydalis nudicaulis)


O zbylých 465 druzích si napíšeme zase někdy příště :-).

PaM

PaMbulbs