Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 25.leden 2023

Colchicum podzimní - ocún

Colchicum

podzimní


v minulém článku jsme se zaměřili na jarní ocúny a tak logickým pokračováním jsou ocúny kvetoucí na podzim. Určitě všichni znáte jediný ocún rostoucí na našem území Colchicum autumnale – ocún jesenní - obývá velké území, roste prakticky po celé Evropě a severní Africe. U nás je celkem hojný. Všechny jeho části jsou prudce jedovaté!! Existuje mnoho kultivarů a jejich popularita oprávněně stoupá. Listy se objevují na jaře a vzhledem k jejich velikosti se hodí spíše do záhonů nebo okrajů větších skalek.

Colchicum autumnale



Podobný druh, vyznačující se většími a většinou výraznějšími květy s menšími listy je Colchicum speciosum – ocún nádherný - pocházející ze severního Turecka, Kavkazu a severního Iránu. Zvlášť stojí za zmínku jeho krásný bílý kultivar Colchicum speciosum ALBA – květ je jako alabastrový a na poměry ocúnů opravdu velký.

Roste dobře na plném slunci v humózní zemině. Dobře přirůstá a po pár letech vytváří hezké trsy. Rostliny množíme dělením ihned po zatažení listů koncem jara nebo počátkem léta.  

Colchicum speciosum ALBA


 Dalším druhem je Colchicum cupanii rostoucí od Francie přes Balkán až po severní Afriku. Květy nemá ani zdaleka tak velké jako druhy předchozí, velikostí jsou spíš podobné Crocusům. Je to něžná drobná cibulovinka vhodná i do skalek. Může u ní být problém s mrazuvzdorností, ale poslední léta zvládá bez poškození. Máme několik variet a forem této drobničky kvetoucích od poloviny října až do března. Vyžaduje slunné místo s propustným substrátem.


Colchicum cupanii


To nejlepší jsme si nechali na závěr – jedna z nejkrásnějších cibulovin vůbec se jmenuje Colchicum variegatum. Začíná kvést v září. Květ má výrazný šachovnicový vzor. Kvete bez listů, což ještě umocňuje její krásu. Šedozelené kopinaté listy vyrůstají zpravidla na jaře. 



Colchicum variegatum

Bohužel se nejedná o rostlinu snadnou na pěstování. Vyžaduje letní sucho a teplo. Na zimu ji kryjeme před velkými mrazy a nadměrným vlhkem. Ale rozhodně stojí za trochu námahy.; Komerčně je bohužel téměř nedostupná. Ovšem existuje jeden velmi povedený hybrid, který je tomuto druhu velmi podobný Colchicum x agrippinum. Jedním z pravděpodobných rodičů je právě C. variegatum a druhým C. autumnale. Jeho pěstování je mnohem snadnější a v nabídkách se také objevuje pravidelně.


Colchicum x agrippinum


Jako obvykle se nám nepodařilo vyjmenovat všechny druhy, které stojí za pěstování, ale pro seznámení s těmito podzimními cibulovinami to snad bude stačit.

PaM



PaMbulbs