Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 10.leden 2023

Colchicum jarní - ocún

Colchicum


kvetoucí na jaře


Colchicum má zvláštní české jméno ocún a je dalším rodem, který rozhodně stojí za zmínku. Spousta lidí a to i zahrádkářů jej nazývá podzimní krokus a to jsou dva omyly najednou. Hned to uvedeme na pravou míru. Ocúny se šafrány moc příbuné nejsou, spíš jsou příbuzné liliím – dříve patřily do čeledi Liliovitých (Liliaceae) až nedávno se pro ně udělala čeleď Ocúnovité (Colchicaceae). A tím dalším překvapením je, že spousta druhů ocúnů kvete na jaře.

Jak tedy ocún od krokusu poznáme? Ocúny mají 6!! prašníků a krokusy pouze 3. Samozřejmě namítnete, že mají úplně jiné listy a budete mít pravdu, ovšem většina druhů ocúnů kvete bez listů a tak to jako hlavní znak neuvádíme.

Pro zjednodušení jsme rozdělili Colchica na kvetoucí na jaře a na podzim(ty budou v dalším pokračování). Do jarních druhů jsme zahrnuli i rody Merendera a Bulbocodium – stejně tak jsou uvedeny v nedávno vyšlé knize : Colchicum :The Complet guide od C.Grey-Wilsona a je to kniha shrnující téměř vše co se ocúnech ví – však má taky skoro 600 stránek.

Colchicum hungaricum



S představováním druhů začněme hned u našich bývalých sousedů v Maďarsku kde roste Colchicm hungaricum. Je ze všech jarních druhů asi nejméně náročný a pokud jej pěstujete na slunném a v létě vysýchavém stanovišti jistě se Vám odvděčí záplavou bílých nebo růžových květů.

Tento druh neroste pouze v Maďarsku, ale také na území bývalé Jugoslávie a v Albánii. Nejčastěji bývá nabízen kultivar Velebit star.

Colchicum bulbcodium



Dalším populárním druhem je Colchicum bulbocodium, mnohem známějším pod synonymem Bulbocodium vernum – Ocúnovec jarní. Jeho areál rozšíření je od Pyrenjí až po Karpaty. Nejvýchodněji roste na Ukrajině, kde je udávána drobnější varieta versicolor. U nás na zahradě kvete v průběhu března. Má rád sušší léto, lépe se nám pěstuje v pískovém záhonu. Rostliny rozmnožujeme

semeny. Od výsevu po květ to trvá 5 a více let, ostatně to platí o všech ocúnech, které množíme generativně.

Colchicum szovitsii



Pokud se na mapě posuneme ještě trochu dál na východ k Bulharským hranicím,tak již tam se můžeme setkat s Colchicum szovitsii a bude nás provázet přes celé Turecko až do východního Iránu. Je to krásný velmi ranný druh, rozkvétající s tajícím sněhem. Barva květu je zpravidla světle růžová, ale v kultuře je k vidění i bílý.

Máme s ním zkušenosti pouze v květináči, kde roste spolehlivě, pokud dostane na jaře dostatečnou zálivku a v létě sucho. Velmi zvolna se dělí a občas vytváří i semena. Nejlépe klíčí, pokud se vysejí ihned po dozrání.

Colchicum luteum



Na závěr jsme si nechali dva úžasné druhy ze Střední Asie, které se žádným jiným ocúnům nepodobají.

Jako první bychom zmínili Colchicum luteum, jediné žlutě kvetoucí Colchicum na světě. Kromě Střední Asie obývá ještě Afgánistán a Pákistán. U nás kvete na přelomu února a března. Vyžaduje sucho v létě a v zimě mírné vlhko, doporučujeme na zimu přikrýt nějakým makrolonem nebo sklem. Je plně mrazuvzdorný. V kultuře není příliš běžný a pořizovací cena se většinou pohybuje okolo 20 euro.

Colchicum kesselringii


Druhým velmi zajímavým druhem je Colchicum kesselringii, které se výskytem často setkává s předešlým druhem a jsou známy i přírodní kříženci. Tento drobný šperk pěstujem podobně jako C.luteum.


Z dalších druhů se kterými se můžeme v kultuře setkat například drobounké Colchicum soboliferum, dále C.triphyllum, C.falcifolium, C.doerflerii a spoustu dalších.


Colchicum doerfleri


Colchicum trigynum


PaMbulbs