Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 4.leden 2023

Arisaema - kobří lilie

Arisaema

Další skupinou, kterou chceme představit jsou hlíznaté a oddenkaté Arisaemy, které přece jen patří do větších skalek a do hajních partií. Patří do čeledi Áronovité a momentálně jejich rod čítá na 180 druhů. Bohužel převážná část není mrazuvzdorná a takové lze pěstovat pouze v květináčích a nebo vyndávat na podzim ze země, popřípadě užívat dvojitý kryt (sklo, nebo plast proti vlhku a listí nebo chvojí proti zimě).

Arisaema flavum


Nejběžnějším druhem zastoupeným v našich zahradách je Arisaema flavum, která je plně mrazuvzdorná a bez potíží přečkává i naše nejhorší zimy. Ještě pěstujeme var.tibeticum, která je větší jak vzrůstem tak velikostí květu. U nás roste dobře v polostínu v těžší vlhčí  půdě mezi sněženkami, ale jistě by zvládla i jiné stanoviště, jen úpal a sucho by jí moc nesvědčil. Obývá poměrně rozsáhlou oblast v Asii. Další druh, který zatím bez obtíží zvládá naše zimy je Arisaema ciliatum var. liubaense - pochází z Číny (Yunanu a Sečuanu) je bílo fialově pruhovaná a má na konci květu dlouhý, tenký ocásek. Výška rostliny u nás je okolo 50cm. V literatuře se uvádí jako ideální místo na pěstování chladný vlhký stín, ale asi to ta naše rostlina neví, protože roste pod bukem, kde je v  létě pořádné sucho a ještě na slunečné straně. Přesto prosperuje zatím dost dobře.

Arisaema ciliatum var.liubaense


A do třetice Arisaema triphyllum, zástupce rodu Arisaema ze Severní Ameriky. Také poslední zimy přečkává "bez ztráty desítky". Tato lítostka (to je české jméno pro Arisaemu, ale v praxi jsme tento výraz nikdy neslyšeli) roste v přírodě ve vlhku, na březích potoků, v lužních lesích, mokřadech… Stejné podmínky jí vyhovují i v kultuře. Pěstujeme ji na zastíněném chladném místě s dostatečným množstvím vláhy zvláště v průběhu vegetace Dorůstá 40cm. Ale v přírodě údajně může její výška dosáhnout až necelý metr. Kvete v dubnu až červnu. Toulec je zelený, uvnitř jsou hnědo bílé pruhy. Semeník jak o u všech Arisaem je palice s červenými plody. Semeník je na podzim velmi  zdobný a kontrastuje se spadaným listím.

Arisaema triphyllum


Arisaema fargesii

Posledním druhem, který bychom chtěli představit je Arisaema fargesii. Je trochu mohutnější než předešlé druhy, dorůstá zhruba 60cm a velikost listu se blíží u dospělých rostlin skoro listu lopuchu, ale svěží zelený odstín je na pohled velmi příjemný a pokud k tomu přidáte ještě kontrastně zbarvené toulce, tak si uvědomíte, že to musíte nutně mít. Vyhovuje jí polostín s humózní půdou. Jediným problémem je mrazuvzdornost. Část rostlin každoročně sklízíme a skladujeme ve sklepě a část necháváme volně vysazenou. Při horších  zimách se zdá u rostlin ponechaných na stanovišti, že větší hlízy zmrznou a menší přežijí, ale zase nekvetou. Sklízené hlízy sázíme na začátku května.


PaMbulbs