Popis rodů
2023
2022
2020
2018
Cestování
Ostatní

Datum: 3.leden 2023

Anemone - sasanka

Anemone

Anemone neboli sasanky jsou rostliny, které se řadí do čeledi pryskyřníkovitých, kam také patří jejich blízcí příbuzní koniklece a jaterníky. V tomto článku se ovšem budeme zabývat pouze sasankami, které vytvářejí oddenky a hlízy. Všechny zde uvedené rostliny kvetou na jaře.

Nejznámějším zástupcem je jistě Anemone nemorosa, kterou považujeme za poměrně těžko vykořenitelný plevel, ovšem musíme jedním dechem dodat, že jeho kultivary jsou neplevelivé a velice pěkné. Na fotografii je jeho plnokvětá forma “Vestal“.  Má ráda vlhčí, humozní stanoviště, kde se pozvolna rozrůstá. Existuje spousta dalších krásných kultivarů. Namátkou „Green Fingers“,„Robinsoniana“ a dokonce se pěstuje mezidruhový kříženec Anemone x lipensis (nemorosa x ranunculoides), který kvete světle žlutě.

Anemone nemorosa „Vestal“                                                                                                                                                                                          



 Dalším druhem hodným pozornosti je Anemone blanda s výstižným českým názvem sasanka něžná. Na Balkáně jsme se s ní setkali na mnoha místech a většinou rostla na částečně zastíněném v létě vysychavém stanovišti. Ovšem ani v přírodě jsme nikdy neviděli tak hezký kultivar jako Radar, který ja na přiložené fotografii. Běžně tento druh kvete modře.   

Anemone blanda Radar



  Ještě si neodpustíme jeden středomořský druh, který je u nás po šestileté zkušenosti překvapivě plně mrazuvzdorný bez jakéhokoliv krytu. Rostlina o které se zmiňujeme je Anemone pavonina – vyskytující se v přírodě většinou v růžové, bílé a sytě červené barvě. Jako předešlé dva druhy ji pěstujeme v polostínu v humoznější půdě vedle Trilií, jaterníků a bramboříků.

Anemone pavonina



 Pokud se posuneme geograficky trošku na východ narazíme na další krásnou sasanku vhodnou ke zplanění. Z druhů které zmiňujeme je nejmenší a také nejrannější. Anemone caucasica v květu dosahuje stěží 5cm a chvilku po tom co roztaje sníh už tlačí svoje drobná poupátka s nebesky modrými okvětními plátky. Jemně se rozsemeňuje v humozní téměř zastíněné části zahrady a v létě už není ani známka, kde na jaře tak hezky kvetla.


Anemone caucasica


 N a závěr jsme si nechali něco pro náročnější pěstitele. Anemone gortschakowii patří do skupiny sasanek z oblasti Střední Asie. V kultuře vyžaduje plné slunce, propustnou půdu a v létním období sucho a horko.

Zatím jsme nenalezli dostatek odvahy k jejich vysazení do zahrady a tak je pěstujeme v pařeništi a ve skleníku.


Anemone cf.gortschakowii


Pěstování sasanek je u mnoha druhů snadné a za trochu námahy rozhodně stojí.

PaM

PaMbulbs