Popis rodů
Cestování
Ostatní
2021

Datum: 20.březen 2021

Cibuloviny v únoru 2021

Cibuloviny v únoru

Cibulovinové  pařeniště vyfocené 26.2.2021

Chtěli bychom prezentovat několik krátkých článků podpořených fotografiemi o tom, že cibuloviny kvetou po celý rok. 

Postupně představíme ty nejběžnější, ale i ty vzácnější cibuloviny s našimi zkušenostmi a poznámkami k jejich pěstování.

Únor je měsíc největšího těšení. Jsou roky, kdy mrzne až praští a všude je plno sněhu, ale jen co vyleze trochu sluníčko a  odkryjeme pařeniště, tak vždycky se tam najde nějaký ocúnek nebo krokus, který neví, že zima ještě ani zdaleka neskončila.

K těm úplně nejranějším rozhodně patří Colchicum falcifolium (nově přejmenované jako Colchicum serpentinum), Colchicum doerflerii a Colchicum szovitsii.


Colchicum serpentinum


Colchicum doerflerii


Colchicum szovitsii


Spousta lidí se diví: "ocúny a na jaře"?  O to je asi větším překvapením, že víc jak polovina druhů ocúnů kvete na jaře a velká spousta krokusů zase na podzim.

A ještě je poměrně častá otázka: "jak poznat krokusy od ocúnů"?  Listy krokusů jsou tenké (maximálně 1cm) a uprostřed mají bílou čárku. Listy ocúnů jsou většinou široké, někdy i přes deset centimetrů a žádnou bílou čárku na nich nenajdeme. Dost často ale žádný list v květu ani jeden rod nemá. Potom je nutné se podívat do květu a spočítat tyčinky (to na čem je pil). Ocún jich má vždycky 6 a krokus pouze 3.  

K nejranějším krokusům patří úžasný - blankytně modrý Crocus baytopiorum. Další časně kvetoucí krokusy jsou např.: Crocus korolkowi, C.michelsonii, C.olivieri.

U krokusů bylo za posledních dvacet let popsáno mnoho nových druhů. Rod jich v současné době zahrnuje přes dvěstě a určitě ještě o některých napíšeme.


Crocus baytopiorum


Crocus michelsonii



Crocus olivieri


Crocus korolkowi


Posední předjarní rostlinu, kterou dnes zmíníme, je endemit jižního Turecka Sternbergia candida. Je jediná z celého rodu, která kvete bíle. Ostaní Sternbergie kvetou žlutě. Rod je pojmenovaný po českém šlechtici Kašparu Šternberkovi a její české jméno je lužanka (tento název se ale moc neujal).


Sternbergia candida


Všechny cibuloviny, o kterých jsme dnes psali, pěstujeme v propustné půdě s velkým podílem hrubého písku a jemného štěrku.




PaMbulbs